Očkování
Prezentace se primárně zabývá mikrobiologickými aspekty očkování: jaký typ očkovací látky (živá, inaktivovaná, subjednotková, toxoid) je užíván pro jaké agens (bakteriální, virové) a proti čemu je cílena. V přehledu je též uveden aktuální očkovací kalendář a možnosti dalšího nepovinného očkování proti infekčním chorobám vyskytujícím se v ČR i v zahraničí.
Alimentární infekce
Úvod do klinické mikrobiologie s ohledem na hlavní původce gastrointestinálních infekcí. Výčet střevních patogenů, charakteristika a základní symptomatika jimi vyvolaných onemocnění včetně enterotoxikóz. Zopakování odběru materiálu pro mikrobiální diagnostiku alimentárních infekcí.
Bakteriální genetika
Úvod do bakteriální genetiky předkládá a vysvětluje základní pojmy, seznamuje se strukturou bakteriálního genomu a s jeho evolucí. Bakteriální genom je významně ovlivňován aktivitou mobilních genetických elementů. Z pohledu lékařské mikrobiologie je významná možnost horizontálního přenosu genů kódujících faktory virulence a rezistenci k antibiotikům.