Alimentární infekce
Přehled patogeneze a epidemiologie infekcí zažívacího traktu. Z hlediska etiologie je důraz kladen především na virové a bakteriální původce. Součástí jsou základní principy laboratorní diagnostiky a intrpretace nálezů a dále jsou zmíněny principy antibiotické léčby těchto infekcí.
Enterobakterie a dalsi gram negativni tycky
Přehled některých medicínsky významných gram negativních baktérií
Záladní skupiny antibiotik
Přehled základních skupin antibiotik - spektrum účinku, indikace...
Původci infekcí dýchacích cest
Přehled nejvýznamnějších respiračních patogenů, jejich vlastnosti, diagnostické a léčebné možnosti
Obecné vlastnosti bakteriální buňky
Základní informace o bakteriální buňce, morfologie, barvení , stavba, vlastnosti, vztah ke kyslíku....
Virové hepatitidy
Přednáška
Virus HIV
Přednáška
Interpretace serologického výsledku
Podklad pro seminář
Ústav lékařské mikrobiologie
Oficiální stránky k výuce předmětu na 2.LF