Péče o děti s postižením v současné době
Děti s postižením, možnosti péče o děti s postižením, současná legislativa, integrace dětí s handicapem. Rozdělení typu postižení. Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví WHO. Význam , definice a praktické použití v současné době. Přístup k pacientům s různými typy handicapu, sociální péče a pomoc, zdravotní péče, výchovná a pedagogická péče o pacienty s handicapem. Nová současná terminologie, nové současné přístupy k handicapovaným dětem.
Zákon o specifických zdravotních službách 2.část
posudková péče, lékařský posudek - posuzování zdravotní způsobilosti, posuzování zdravotního stavu, posuzování zdravotní způsobilosti ke vzdělání, k tělesné výchově a sportu, pracovně lékařské služby, kategorizace prací, riziková práce, dozor na pracovištích, povinnosti zaměstnavatelů, zaměstnanců, poskytovatelů pracovně lékařských služeb, nemoci z povolání, uznávání nemocí z povolání
Výživová doporučení
výukový materiál pro studenty bakalářských a magisterských studijních programů vyučovaných na 2.LF UK v Praze. Je určen pro předměty veřejné zdravotnictví, preventivní lékařství, hygiena, ekologie člověka a předmětu preventivní lékařství, epidemiologie a hygiena. Výživová doporučení jsou určena pro zdravé osoby a slouží k pozitivnímu ovlivnění zdravotního stavu. Týká se to zejména prevence civilizačních chorob, kde má výživa významný a často i rozhodující podíl.
Glykemický index
Výukový materiál pro bakalářské a magisterské studijní programy vyučované na 2.LF UK v Praze v předmětech veřejné zdravotnictví, preventivní lékařství, hygiena a v předmětu preventivní lékařství, epidemiologie a hygiena. Stanovení glykemického indexu u potravin s obsahem sacharidů nám umožňuje upravit stravování s ohledem na prevenci a léčbu řady závažných zdravotních problémů, jako je zejména obezita a diabetes druhého typu.
Funkční potraviny
Výukový materiál určený pro studenty bakalářských a magisterských studijních programů vyučovaných na 2.LF UK v Praze. Týká se předmětů veřejné zdravotnictví, preventivní lékařství, hygiena, ekologie člověka a předmětu preventivní lékařství, epidemiologie a hygiena. Funkční potraviny jsou ty, které mají příznivý účinek na organismus. Probiotika a jejich účinky na zdraví představují současně nejvíce diskutovaný problém.
Obezita-vlivy životního stylu a životního prostředí
výukový materiál pro magisterské a bakalářské studijní obory na 2.LF UK v Praze. Jedná se o předměty veřejné zdravotnictví, preventivní lékařství, hygiena a předmět preventivní lékařství, epidemiologie a hygiena. Materiál uvádí faktory životního stylu a životního prostředí, které mají prokázaný, nebo předpokládaný vliv na celosvětový nárůst obezity. Zmiňovány jsou klasické faktory výživové, nedostatek tělesné aktivity, dědičnost, ale paradoxně i omezování kouření.
Kouření a zdraví, vybrané kapitoly
Soubor výukových materiálů o vybraných aspektech vztahu kouření a zdraví pro magisterské a bakalářské obory vyučované na 2.LF UK v Praze. Jedná se o předměty veřejné zdravotnictví; preventivní lékařství; hygiena; preventivní lékařství, epidemiologie a hygiena. Zařazeny jsou kapitoly o historii kouření, kouření z třetí ruky, kouření a hmotnost a další
Determinanty zdraví
Výukový materiál pro bakalářské a magisterské obory vyučované na 2.LF UK v Praze. Je určen pro výuku předmětů veřejné zdravotnictví; preventivní lékařství; hygiena; preventivní lékařství, epidemiologie a hygiena. Determinanty zdraví jsou faktory, které ovlivňují zdravotní stav jednotlivců a populačních skupin. Zdravotní stav je ovlivňován souhrnem přírodních, životních a pracovních podmínek a způsobem života.
Ochrana a podpora veřejného zdraví, zákon 258/2000 Sb.
Výukový materiál preventivní lékařství
Ochrana a podpora veřejného zdraví, zákon 258/2000 Sb. část druhá
Výukový materiál v oboru preventivní lékařství,