Preventivní lékařství [D0603021]

Nemocniční hygiena a epidemiologie

Autor: Vilma Benešová

Výukový materiál pro studenty 4.  ročníku. Nemocniční hygiena spočívá v soustavném uplatňování hygienických a protiepidemických zásad ve specifických podmínkách zdravotnických zařízeních. Jedná se o snížení rizika šíření nemocí, zajištění hygienických a protiepidemických požadavků podle specifických podmínek jednotlivých pracovišť a vytváření zdravých pracovních podmínek a pracovní pohody pro zaměstnance.

Úloha výživy v léčbě a prevenci diabetu

Autor: Petr Kašpar

Diabetes mellitus,charakteristika onemocnění. Základní rozdělení jednotlivých typů, jejich charakteristika. Základní principy léčby - dieta, perorální antidiabetika - jejich druhy a princip působení, insulin, tělesná aktivita. Základní principy diabetické diety, zastoupení jednotlivých živin ve stravě diabetika. Úloha vlákniny v diabetické dietě. Glykemický index. Příklady diabetických diet podle obsahu sacharidů.

 

 

Výživová doporučení

Autor: Karel Dohnal

výukový materiál pro studenty bakalářských a magisterských studijních programů vyučovaných na 2.LF UK v Praze. Je určen pro předměty veřejné zdravotnictví, preventivní lékařství, hygiena, ekologie člověka a předmětu preventivní lékařství, epidemiologie a hygiena. Výživová doporučení jsou určena pro zdravé osoby a slouží k pozitivnímu ovlivnění zdravotního stavu. Týká se to zejména prevence civilizačních chorob, kde má výživa významný a často i rozhodující podíl.

Glykemický index

Autor: Karel Dohnal

Výukový materiál pro bakalářské a magisterské studijní programy vyučované na 2.LF UK v Praze v předmětech veřejné zdravotnictví, preventivní lékařství, hygiena a v předmětu preventivní lékařství, epidemiologie a hygiena.  Stanovení glykemického indexu u potravin s obsahem sacharidů nám umožňuje upravit stravování s ohledem na prevenci a léčbu řady závažných zdravotních problémů, jako je zejména obezita a diabetes druhého typu. 

Funkční potraviny

Autor: Karel Dohnal

Výukový materiál určený pro studenty bakalářských a magisterských studijních programů vyučovaných na 2.LF UK v Praze. Týká se předmětů veřejné zdravotnictví, preventivní lékařství, hygiena, ekologie člověka a předmětu preventivní lékařství, epidemiologie a hygiena. Funkční potraviny jsou ty, které mají příznivý účinek na organismus. Probiotika a jejich účinky na zdraví představují současně nejvíce diskutovaný problém.

Obezita-vlivy životního stylu a životního prostředí

Autor: Karel Dohnal

výukový materiál pro magisterské a bakalářské studijní obory na 2.LF UK v Praze. Jedná se o předměty veřejné zdravotnictví, preventivní lékařství, hygiena a předmět preventivní lékařství, epidemiologie a hygiena. Materiál uvádí faktory životního stylu a životního prostředí, které mají prokázaný, nebo předpokládaný vliv na celosvětový nárůst obezity. Zmiňovány jsou klasické faktory výživové, nedostatek tělesné aktivity, dědičnost, ale paradoxně i omezování kouření.

Kouření a zdraví, vybrané kapitoly

Autor: Karel Dohnal

Soubor výukových materiálů o vybraných aspektech vztahu kouření a zdraví pro magisterské a bakalářské obory vyučované na 2.LF UK v Praze. Jedná se o předměty veřejné zdravotnictví; preventivní lékařství; hygiena; preventivní lékařství, epidemiologie a hygiena. Zařazeny jsou kapitoly o historii kouření, kouření z třetí ruky, kouření a hmotnost a další

Determinanty zdraví

Autor: Karel Dohnal

Výukový materiál pro bakalářské a magisterské obory vyučované na 2.LF UK v Praze. Je určen pro výuku předmětů veřejné zdravotnictví; preventivní lékařství; hygiena; preventivní lékařství, epidemiologie a hygiena. Determinanty zdraví jsou faktory, které ovlivňují zdravotní stav jednotlivců a populačních skupin. Zdravotní stav je ovlivňován souhrnem přírodních, životních a pracovních podmínek a způsobem života.

Ochrana a podpora veřejného zdraví, zákon 258/2000 Sb.

Autor: Jarmila Rážová

Výukový materiál preventivní lékařství

 ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­  ­  ­  ­  ­  ­  ­

Ochrana a podpora veřejného zdraví, zákon 258/2000 Sb. část druhá

Autor: Jarmila Rážová

Výukový materiál v oboru preventivní lékařství,

 ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­ ­  ­  ­  ­  ­  ­  ­