Diabetes mellitus,charakteristika onemocnění. Základní rozdělení jednotlivých typů, jejich charakteristika. Základní principy léčby - dieta, perorální antidiabetika - jejich druhy a princip působení, insulin, tělesná aktivita. Základní principy diabetické diety, zastoupení jednotlivých živin ve stravě diabetika. Úloha vlákniny v diabetické dietě. Glykemický index. Příklady diabetických diet podle obsahu sacharidů.
Příloha | Datum | Velikost | Přístupnost [?] | Klinicky citlivé [?] | Licence | |
---|---|---|---|---|---|---|
Úloha výživy v léčbě a prevenci diabetu | 28.11.2012 | 165 KB | uživatel na příslušné fakultě | – |
Předměty/kurzy
- Hygiena [D0305065]
- Hygiena [D0701005]
- Preventivní lékařství [D0403025]
- Preventivní lékařství [D0502013]
- Preventivní lékařství [D0503001]
- Preventivní lékařství [D0504001]
- Preventivní lékařství [D0603021]
- Veřejné zdravotnictví [D0108205]
- Veřejné zdravotnictví [D0108305]
Obsah článku podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
Klíčová slova: prevence diabetu, výživa, léčba
citace: Kašpar Petr: Úloha výživy v léčbě a prevenci diabetu. Multimediální podpora výuky klinických a zdravotnických oborů :: Portál 2. Lékařské fakulty [online] , [cit. 07. 10. 2024]. Dostupný z WWW: https://mefanet-motol.cuni.cz/clanky.php?aid=1844.