2.lékařská fakulta
Projekt MEFANET (MEdical FAculties Educational NETwork)

Epidemiologie, preventivní lékařství, hygiena

Řazeno podle: priorita a čas poslední úpravy
Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6

Programy a organizace zaměřené na podporu zdraví

Seznámení se základními programy WHO, Národní program podpory zdraví, jeho jednotlivé kapitoly.Jednotlivé kapitoly programu Zdraví 21 - výběr informací, které se týkají populace v České republice, nová koncepce Zdraví 2020. Mezinárodní hnutí červeného kříže, historie, současnost, hlavní úkoly v České republice a na mezinárodní úrovni, Unicef - historie, hlavní úkoly v ČR a na mezinárodní úrovni.

 

 

 
autor: Petr Kašpar | obor: Epidemiologie, preventivní lékařství, hygiena, Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství | publikováno: 17.5.2010 | poslední úpravy: 26.11.2012 | Creative Commons License

Sociální pediatrie

Náplň oboru, základní okruhy problematiky sociální pediatrie, historický vývoj vztahu společnosti k dítěti.Vývoj oboru jako nedílné součásti všeobecné pediatrie.Sociálně pediatrické problémy v jednotlivých obdobích vývoje dítěte. Poruchy rodiny, poruchy rodičovství.Současné sociálně pediatrické problémy : babyboxy, nové formy pěstounské péče.

 
autor: Petr Kašpar | obor: Epidemiologie, preventivní lékařství, hygiena, Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství | publikováno: 21.11.2012 | poslední úpravy: 21.11.2012 | Creative Commons License

Péče o děti s postižením v současné době

Děti s postižením, možnosti péče o děti s postižením, současná legislativa, integrace dětí s handicapem. Rozdělení typu postižení. Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví WHO. Význam , definice a praktické použití v současné době. Přístup k pacientům s různými typy handicapu, sociální péče a pomoc, zdravotní péče, výchovná a pedagogická péče o pacienty s handicapem. Nová současná terminologie, nové současné přístupy k handicapovaným dětem.

 

Zákon o specifických zdravotních službách 2.část

posudková péče, lékařský posudek  - posuzování zdravotní způsobilosti, posuzování zdravotního stavu, posuzování zdravotní způsobilosti ke vzdělání, k tělesné výchově  a sportu, pracovně lékařské služby, kategorizace prací, riziková práce, dozor na pracovištích, povinnosti zaměstnavatelů, zaměstnanců, poskytovatelů pracovně lékařských služeb, nemoci z povolání, uznávání nemocí z povolání

 
autor: Eva Pýchová | obor: Epidemiologie, preventivní lékařství, hygiena, Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství | publikováno: 7.6.2012 | poslední úpravy: 7.6.2012 | Creative Commons License

Výživová doporučení

výukový materiál pro studenty bakalářských a magisterských studijních programů vyučovaných na 2.LF UK v Praze. Je určen pro předměty veřejné zdravotnictví, preventivní lékařství, hygiena, ekologie člověka a předmětu preventivní lékařství, epidemiologie a hygiena. Výživová doporučení jsou určena pro zdravé osoby a slouží k pozitivnímu ovlivnění zdravotního stavu. Týká se to zejména prevence civilizačních chorob, kde má výživa významný a často i rozhodující podíl.

 
autor: Karel Dohnal | obor: Epidemiologie, preventivní lékařství, hygiena, Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství | publikováno: 1.3.2012 | poslední úpravy: 1.3.2012 | Creative Commons License

Glykemický index

Výukový materiál pro bakalářské a magisterské studijní programy vyučované na 2.LF UK v Praze v předmětech veřejné zdravotnictví, preventivní lékařství, hygiena a v předmětu preventivní lékařství, epidemiologie a hygiena.  Stanovení glykemického indexu u potravin s obsahem sacharidů nám umožňuje upravit stravování s ohledem na prevenci a léčbu řady závažných zdravotních problémů, jako je zejména obezita a diabetes druhého typu. 

 
autor: Karel Dohnal | obor: Epidemiologie, preventivní lékařství, hygiena, Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství | publikováno: 29.1.2012 | poslední úpravy: 29.1.2012 | Creative Commons License

Funkční potraviny

Výukový materiál určený pro studenty bakalářských a magisterských studijních programů vyučovaných na 2.LF UK v Praze. Týká se předmětů veřejné zdravotnictví, preventivní lékařství, hygiena, ekologie člověka a předmětu preventivní lékařství, epidemiologie a hygiena. Funkční potraviny jsou ty, které mají příznivý účinek na organismus. Probiotika a jejich účinky na zdraví představují současně nejvíce diskutovaný problém.

 
autor: Karel Dohnal | obor: Epidemiologie, preventivní lékařství, hygiena, Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství | publikováno: 24.1.2012 | poslední úpravy: 29.1.2012 | Creative Commons License

Obezita-vlivy životního stylu a životního prostředí

výukový materiál pro magisterské a bakalářské studijní obory na 2.LF UK v Praze. Jedná se o předměty veřejné zdravotnictví, preventivní lékařství, hygiena a předmět preventivní lékařství, epidemiologie a hygiena. Materiál uvádí faktory životního stylu a životního prostředí, které mají prokázaný, nebo předpokládaný vliv na celosvětový nárůst obezity. Zmiňovány jsou klasické faktory výživové, nedostatek tělesné aktivity, dědičnost, ale paradoxně i omezování kouření.

 
autor: Karel Dohnal | obor: Epidemiologie, preventivní lékařství, hygiena, Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství | publikováno: 24.1.2012 | poslední úpravy: 24.1.2012 | Creative Commons License

Kouření a zdraví, vybrané kapitoly

Soubor výukových materiálů o vybraných aspektech vztahu kouření a zdraví pro magisterské a bakalářské obory vyučované na 2.LF UK v Praze. Jedná se o předměty veřejné zdravotnictví; preventivní lékařství; hygiena; preventivní lékařství, epidemiologie a hygiena. Zařazeny jsou kapitoly o historii kouření, kouření z třetí ruky, kouření a hmotnost a další

 
autor: Karel Dohnal | obor: Epidemiologie, preventivní lékařství, hygiena, Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství | publikováno: 19.1.2012 | poslední úpravy: 19.1.2012 | Creative Commons License

Determinanty zdraví

Výukový materiál pro bakalářské a magisterské obory vyučované na 2.LF UK v Praze. Je určen pro výuku předmětů veřejné zdravotnictví; preventivní lékařství; hygiena; preventivní lékařství, epidemiologie a hygiena. Determinanty zdraví jsou faktory, které ovlivňují zdravotní stav jednotlivců a populačních skupin. Zdravotní stav je ovlivňován souhrnem přírodních, životních a pracovních podmínek a způsobem života.

 
autor: Karel Dohnal | obor: Epidemiologie, preventivní lékařství, hygiena, Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství | publikováno: 19.1.2012 | poslední úpravy: 19.1.2012 | Creative Commons License
Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6