Veřejné zdravotnictví, sociální lékařství

Programy a organizace zaměřené na podporu zdraví

Autor: Petr Kašpar

Seznámení se základními programy WHO, Národní program podpory zdraví, jeho jednotlivé kapitoly.Jednotlivé kapitoly programu Zdraví 21 - výběr informací, které se týkají populace v České republice, nová koncepce Zdraví 2020. Mezinárodní hnutí červeného kříže, historie, současnost, hlavní úkoly v České republice a na mezinárodní úrovni, Unicef - historie, hlavní úkoly v ČR a na mezinárodní úrovni.

 

 

Sociální pediatrie

Autor: Petr Kašpar

Náplň oboru, základní okruhy problematiky sociální pediatrie, historický vývoj vztahu společnosti k dítěti.Vývoj oboru jako nedílné součásti všeobecné pediatrie.Sociálně pediatrické problémy v jednotlivých obdobích vývoje dítěte. Poruchy rodiny, poruchy rodičovství.Současné sociálně pediatrické problémy : babyboxy, nové formy pěstounské péče.

Péče o děti s postižením v současné době

Autor: Martina Kašparová

Děti s postižením, možnosti péče o děti s postižením, současná legislativa, integrace dětí s handicapem. Rozdělení typu postižení. Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví WHO. Význam , definice a praktické použití v současné době. Přístup k pacientům s různými typy handicapu, sociální péče a pomoc, zdravotní péče, výchovná a pedagogická péče o pacienty s handicapem. Nová současná terminologie, nové současné přístupy k handicapovaným dětem.

Zákon o specifických zdravotních službách 1.část

Autor: Eva Pýchová

zdravotní služby poskytované za zvláštních podmínek - asistovaná reprodukce, sterilizace, kastrace, změna pohlaví, psychochirurgické výkony, genetická vyšetření, odběry lidské krve, léčba krví. Podmínky výkonu, informovaný souhlas, povinnosti poskytovatelů, odborná komise, odborné stanovisko, souhlas soudu.  Ověřování nových postupů použitím metody, která dosud nebyla v klinické praxi na živém člověku zavedena

 

Zákon o specifických zdravotních službách 2.část

Autor: Eva Pýchová

posudková péče, lékařský posudek  - posuzování zdravotní způsobilosti, posuzování zdravotního stavu, posuzování zdravotní způsobilosti ke vzdělání, k tělesné výchově  a sportu, pracovně lékařské služby, kategorizace prací, riziková práce, dozor na pracovištích, povinnosti zaměstnavatelů, zaměstnanců, poskytovatelů pracovně lékařských služeb, nemoci z povolání, uznávání nemocí z povolání

Zákon o zdravotnické záchranné službě

Autor: Eva Pýchová

podmínky poskytování zdravotnické záchranné služby,  vymezení základních pojmů, přednemocniční neodkladná péče, činnosti zdravotnické záchranné služby, dostupnost zdravotnické záchranné služby,  plán pokrytí úzuemí kraje výjezdovými základnami, dojezdová doba, povinnosti poskytovatele akutní lůžkové péče, urgentní příjem, kontaktní místo, bezpečnostní rada kraje

Výživová doporučení

Autor: Karel Dohnal

výukový materiál pro studenty bakalářských a magisterských studijních programů vyučovaných na 2.LF UK v Praze. Je určen pro předměty veřejné zdravotnictví, preventivní lékařství, hygiena, ekologie člověka a předmětu preventivní lékařství, epidemiologie a hygiena. Výživová doporučení jsou určena pro zdravé osoby a slouží k pozitivnímu ovlivnění zdravotního stavu. Týká se to zejména prevence civilizačních chorob, kde má výživa významný a často i rozhodující podíl.

Glykemický index

Autor: Karel Dohnal

Výukový materiál pro bakalářské a magisterské studijní programy vyučované na 2.LF UK v Praze v předmětech veřejné zdravotnictví, preventivní lékařství, hygiena a v předmětu preventivní lékařství, epidemiologie a hygiena.  Stanovení glykemického indexu u potravin s obsahem sacharidů nám umožňuje upravit stravování s ohledem na prevenci a léčbu řady závažných zdravotních problémů, jako je zejména obezita a diabetes druhého typu. 

Funkční potraviny

Autor: Karel Dohnal

Výukový materiál určený pro studenty bakalářských a magisterských studijních programů vyučovaných na 2.LF UK v Praze. Týká se předmětů veřejné zdravotnictví, preventivní lékařství, hygiena, ekologie člověka a předmětu preventivní lékařství, epidemiologie a hygiena. Funkční potraviny jsou ty, které mají příznivý účinek na organismus. Probiotika a jejich účinky na zdraví představují současně nejvíce diskutovaný problém.

Obezita-vlivy životního stylu a životního prostředí

Autor: Karel Dohnal

výukový materiál pro magisterské a bakalářské studijní obory na 2.LF UK v Praze. Jedná se o předměty veřejné zdravotnictví, preventivní lékařství, hygiena a předmět preventivní lékařství, epidemiologie a hygiena. Materiál uvádí faktory životního stylu a životního prostředí, které mají prokázaný, nebo předpokládaný vliv na celosvětový nárůst obezity. Zmiňovány jsou klasické faktory výživové, nedostatek tělesné aktivity, dědičnost, ale paradoxně i omezování kouření.